GEMERSKÁ POLOMA - Obec Gemerská Poloma patrí do rožňavského okresu. Ľudia sa v nej venujú najmä hospodárstvu, ale aj športu, v ktorom žnú samé úspechy. Okolie obce je obklopené vrchmi a hustými lesmi, turisti teda Gemerskú Polomu navštevujú nielen pre historické pamiatky, ale aj pre relax a zber hríbov, či iných chutných lesných plodov.

Jednou z najvýznamnejších udalostí Gemerskej Polomy je tragická havária lietadla, ktoré počas Druhej svetovej vojny spadlo práve v oblasti dediny. V lietadle sa viezli vojaci, ktorí prišli pomáhať Slovenskému národnému povstaniu. Na pamätníku sú vyryté mená všetkých zosnulých. Ľudia si ich pamiatku uctievajú dodnes. 

V obci žije len niečo cez 2000 obyvateľov, napriek tomu sú tam dva kostoly, v ktorých sa konajú bohoslužby. Nechýba ani škola, škôlka a dokonca je tam aj obecná knižnica

Napriek moderným výdobytkom si tu ľudia mnohé veci stále vyrábajú sami. Napríklad koberčeky z obalov od mlieka. Podľa nich je práve taká rohožka najlepšou pomôckou pri pedikúre. 

Keďže je dedina obklopená aj hustými lesmi, je zároveň aj obrovským rajom pre hubárov a zberateľov lesných plodov. Okrem zberateľov lesných dobrôt je dedina plná aj športovcov, ktorí sa aktívne venujú futbalu, stolnému tenisu alebo šachu. 

Obyvatelia obce sa stále venujú aj chovu drobných zvierat. Zajace, kačky či husi nechýbajú takmer v žiadnom dvore. Polomčania sú teda aj skvelými hospodármi. Ovčie mlieko či žinčica patria medzi bežné nápoje. 

Zdroj: noviny.sk
.