VYŠNÁ SLANÁ - Obec Vyšná Slaná (okres Rožňava) leží v srdci Slovenského rudohoria pod kopcom v názvom Radzim. Ten je známy z románu Fraňa Kráľa. Spisovateľ v dedine pôsobil ako učiteľ a dodnes tu má pamätnú izbu. Obec taktiež fandí aj moderným, extrémnym športom.

Vyšná Slaná sa rozprestiera pod kopcom Radzim. Ten je známy aj tým, že z diaľky pripomína ležiace zviera. "Radzim sa podobá na slona. V podstate je tam predĺžený chvost," hovorí starosta obce Dušan Gallo.

Očarený Fraňo Kráľ

Kopec očaril aj slovenského spisovateľa Fraňa Kráľa. Ten v dedine pôsobil ako učiteľ. Vo svojom románe píše o Vyšnej Slanej ako o dedine s názvom Radzimka.

"Opísal seba ako učiteľa Baricu, kde vykreslil biedny vyšnoslanský ľud," dodáva Gallo.

Symbol obce

Radzim je aj akýmsi symbolom obce. Jeho meno nesie aj miestne folklórna skupina a nachádza sa pod ním aj areál pre turistov. Rekreačný areál pod Radzimom sa využíva celoročne. Na svoje si prúdu tak milovníci letných, zimných, ako aj extrémnych športov.

Zima zasa do Vyšnej Slanej láka lyžiarov i snowbordistov. Aj keď je snehu v dedine menej, po Radzimom lyžiarsky vlek funguje. "Vieme si urobiť aj umelý sneh," hovorí majiteľ strediska Martin Eltschlager.

Novinkou v obci sú aj súťaže v zjazde na špeciálne upravených horských bicykloch a teda Downhill. Ide o nebezpečný extrémny šport závislý na lyžiarskom vleku. Ten jazdcov vytiahne na kopec, z ktorého sa spustia dole. A práve Radzim je pre tento šport ako stvorený.

"Ten kopec má ideálnu dĺžku, je tam vlek, ktorý nám vyhovuje a viac menej profil trate, ktorú sme tam postavili, je pre nás ideálna," ozrejmuje pretekár Lukáš Szolos.

Tradície

Obyvatelia Vyšnej Slanej si potrpia na dodržiavanie ľudových tradícií. Folklórna skupina, ktorá tu pôsobí reprezentuje dedinu po celom Slovensku. V dedinke nájdete aj historické domy. Na niektorých z nich sú ešte zachované rodinné erby. Výnimočný je aj evanjelický kostol z roku 1506.

Vyšná Slaná je teda ako stvorená tak pre milovníkov histórie, kultúry, ľudových tradícií, ale aj pre športovcov a remeselníkov. Táto dedina leží uprostred Slovenského Rudohoria. Je teda aj rajom pre hubárov a turisti ju milujú nielen pre prekrásnu prírodu, ktorá sa tu nachádza.

Dedina, ktorú preslávil i Fraňo Kráľ, pozrite si reportáž o Vyšnej Slanej:

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk
.