ŠTÍTNIK - Ťažba železnej rudy, vodný hrad, ale aj kostol bez jediného železného klinca, či prehliadky poľovníckych trofejí. Toto všetko nájdete v obci Štítnik a na Slovensku si robí dobré meno aj svojou strednou školou, zameranou na poľnohospodárstvo.

V romantickej časti Horného Gemera, v malebnom údolí Rožňavského okresu, leží obec Štítnik. Táto dedinka je výnimočná aj v tom, že v minulosti bola významným mestom.

"V rámci Rakúsko-Uhorska na základe ťažby železnej rudy, " informuje starosta obce Ladislav Belányi. Na gotickom kostole nie je použitý ani jeden železný klinec. "Všetky sú z dreva," prezrádza zborový kaplán obce Daniel Gdovín.

Vodný hrad

Unikátom je aj oltár. Na Slovensku ide o jediný typ retabulovaného oltára s vyobrazeniami života Ježiša Krista. Miestny orgán bol v minulosti považovaný za najstarší v strednej Európe a raritou v evanjelickom kostole je aj to, že pod oltárom je pochovaných 17 ľudí.

"Sú tam pochovaní členovia Bebekovskej rodiny a traja evanjelickí superintendenti," dodáva Gdovín. Len pár metrov od kostola sa zachovali hradby. Išlo o sídla kapitána cisárskych vojsk, ktorý tu v rámci proti vojnovej obrany vybudoval vodný hrad. K hradu a kostolu sa viaže zaujímavá legenda.

"Vraj je spojený chodbou," tvrdí kaplán. Nie je to potvrdené. Areál hradu využívajú študenti z celého Slovenska, ktorí v Štítniku navštevujú strednú školu zameranú na poľnohospodárstvo.

Obec Štítnik navštívila redaktorka Martina Molčanová:

Zdroj: noviny.sk
.