Dedina Nižná Slaná sa rozprestiera v Slovenskom Rudohorí. V erbe má banícke kladivká. To však nie je dávna história - baníctvo má pre miestnych stále obrovský význam, veď tamojšiu železo-rudnú baňu zatvorili len pred šiestimi rokmi.

Kahan vám nesvieti, baňa už nevolá. Aj tieto slová sú súčasťou pamätníka, ktorý obec venovala nižnoslanským baníkom, ktorí zostali zavalení v baniach.
Na pomníku, ktorý bol odhalený len nedávno, je 29 mien. Smrť našlo v baniach oveľa viac chlapov.

Banícke múzeum

Baníctvo má v Nižnej Slanej stáročnú tradíciu. Železná ruda sa tu ťažila od nepamäti a to až do roku 2008, kedy bane zatvorili. Banská činnosť je ale v srdciach starších i tých najmladších obyvateľov stále. "Chcel by som byť baník," hovorí žiak. "V nás obyvateľoch a bývalých zamestnancoch stále v duši zostáva," povedal starosta obce Ján Vieloha.

Obec sa môže popýšiť aj vlastným baníckym múzeom. "Sú tu artefakty, ktoré sa mi podarilo rozberať z baní v okolí v Nižnej Slanej a priamo z Nižnej Slanej," hovorí zberateľ Dušan Vandrášik.

Klub dôchodcov

Keďže obec leží uprostred Slovenského Rudohoria, a teda krásnej prírody, časť zelene chcela samospráva dostať aj do dediny. Sedemtisíc metrov štvorcových trávy, stovky kríkov, stromov či kvetov, nové ploty a mosty. Aj takýmto spôsobom sa samospráva postarala o skrášlenie svojej dediny. "Bolo vysadených 860 stromov a kríkov a 2 400 kvetov," dodáva starosta. V dedine už roky funguje klub dôchodcov. Seniori sa tu nielen že stretávajú, ale aj spievajú a vždy si niečo navaria.

Zdroj: noviny.sk
.