BETLIAR - Obec, kde vlastne nie je isté, koľko grófových potomkov tam žije. Lebo podľa toho, čo je o ňom známe, môže ich byť neúrekom. V každom prípade patrí Betliar medzi to najkrajšie, čo na Slovensku máme. Dokonca aj s nádherným anglickým parkom.

Historický park pri kaštieli Betliar je jedným z najkrajších anglických parkov v celej Európe. V minulosti sa po ňom prechádzala aristokracia celého Uhorska, dnes slúži najmä ako miesto pre oddych a turistov. V parku sa okrem romantických stavieb nachádzajú mnohé vzácne a exotické dreviny.

Milovník žien

"Magnólia končistolistá, katalpy vajcolisté a v neposlednom rade je to ginko dvojlaločné," vymenováva poverený riaditeľ SNM Betliar Július Barczi.
Andrássyovci zamestnávali ľudí z celej gemerskej župy, tí nepracovali len na statku, či železorudných baniach, ale aj priamo v kaštieli.

"Boli tu kuchárky, komorníci. Služobníctvo sa pohybovalo vo vežiach, po bočných liatinovch služobníckych stoloch," pokračuje Barczi. Napriek tomu, že aristokratické dámy boli vždy krásne upravené, traduje sa, že práve gróf Andrássy miloval takmer všetky ženy a mnohým obyvateľom obce ešte dodnes koluje v žilách modrá krv.

Obecné noviny

Obyvatelia vydávajú aj obecné noviny, tie vychádzajú dvakrát ročne a každý ich dostane do schránky zdarma. "Všetky udalosti, všetko, čo plánujeme urobiť, alebo, čo sme urobili je v novinách zaznamenané," tvrdí starosta obce Július Farkašovský. Betliar je známy aj svojou tradičnou pochúťkou.

V minulosti si tu ľudia pochutnávali na žabách. "Keďže bola chudoba a bieda, obyvatelia vyskúšli všetko, čo príroda dala," vysvetľuje starosta.
Dnes patria žabie stehienka medzi delikatesy vo vybraných reštauráciách. Keďže ich odchyt je u nás zakázaný, dovážajú ich zo zahraničia.

Zdroj: noviny.sk
.