LÚČKA - Ruiny kostola z trinásteho storočia, miesto husitských bojov, či množstvo prírodných prameňov vyvierajúcich priamo v dedine. Toto všetko ponúka malebná obec Lúčka pri Rožňave. Kedysi sa tu ťažila železná ruda, pozostatkom sú železné kríže zdobiace miestny cintorín. Dnes je dedina skôr oddychovou zónou, vyhľadávanou nielen turistami, ale hlavne nevestami zo širokého okolia.

V obci Lúčka nežije ani dvesto ľudí. Tento počet je porovnateľný s množstvom jedného väčšieho paneláka v meste. Nemajú tu síce ani školu, školku či poštu, zato pamiatok a zaujímavostí je v dedine na rozdávanie.

Brány miestneho kostola obsadili Husiti v pätnástom storočí. Traduje sa, že sa tam odohrávali boje, keďže si z neho husiti časom spravili svoju vlastnú pevnosť. "Ide o obdobie príchodu bratrických vojsk na Slovensko. V ľudových tradíciách sa preto zachováva, že je to husitský kostol" vysvetľuje regionálny znalec Ján Lach. 

Dnes už slúžia ruiny na úplne iné účely. Využívajú ich nevesty na fotografovanie v svadobných šatách.

"K husitskému kostolu sa chodia fotiť najmä nevesty," potvrdzuje fotografka Eva potočná."Fotografie vyzerajú ako z rozprávky dá sa s nimi dobre pracovať,ô hovorí. 

Obec vyniká aj pamiatkovou zónou. Patria do nej pôvodné domy, ktoré ostali takmer neporušené. Pri prípadných rekonštrukciách sa nesmie narušiť ich charakter. "Chceme, aby sa zachovali aj pre budúce generácie," hovorí regionálny znalec. 

Veľká ako panelák

V dedinke sa v minulosti ťažila železná ruda, ktorá sa tu hneď aj spracovávala. dôkazom toho sú liatinové kríže na miestnom cintoríne. Tie zdobia takmer každý hrob. Niektoré sú zrekonštruované, iné ostali v pôvodnom stave.

Napriek tomu, že v obci majú zavedený vodovod, ľudia často využívajú vodu z prameňov, ktoré vyvierajú priamo v dedine. Nájdete ich takmer na každom kroku. Ľudia túto zdravú krasovú vodu využívajú nielen na pitie, ale aj na varenie a umývanie. Táto voda je vraj chuťovo neporovnateľná s tou, ktorá tečie z vodovodného kohútika. 

Zdroj: noviny.sk
.