ČERENČANY - Dedina Čerenčany leží na juhu Gemera, len pár kilometrov od Rimavskej Soboty. Počtom obyvateľov patrí k tým menším, ale ak ju turisti navštívia, nájdu tam mnoho rôznych zaujímavostí, či už historických, ale aj súčasných.

Dedina Čerenčany leží na brehu rieky Rimavy a kedysi tam okrem poľnohospodárov žili aj rybári a práve oni majú podiel na dnešnom názve dediny. Prvá písomná zmienka o obci je z roku 1334 ešte pod názvom Cherenchen. Názov Čerenčany sa používa od roku 1920 a bol odvodený od čerene, rybárskej siete.

V dedine majú niekoľko zaujímavých historických stavieb. Významnou národnou, kultúrnou pamiatkou v obci je evanjelický kostol z dvanásteho storočia. Najväčšou vzácnosťou kostola je obraz z roku 1840.

Druhou národnou kultúrnou pamiatkou v obci je Zmeškalovská kúria, ktorú využíva detské reedukačné centrum v Čerenčanoch. Ľudovo bolo nazývané polepšovňa, momentálne sa to nazýva reedukačné centrum.

V Čerenčanoch dnes žije 554 obyvateľov a z toho je približne dvadsať motorkárov, ktorí ešte donedávna robili po dedine poriadny hluk. Ľudia neboli spokojní, tak jeden z nich prišiel s nápadom, že na voľnom priestranstve spravia trať. Dielo sa podarilo a tak sa mladí na svojich tátošoch preháňajú po trati a občania ktorí majú radi ticho sú spokojní.

V dedine majú svoje miesto aj dobrovoľní hasiči, ktorí sú veľmi aktívni a je ich okolo osemdesiat. 

Najstarší obyvateľ obce má 94 rokov a ešte stále vyrába nádherné kolovrátky. V minulosti nesmel kolovrátok chýbať v žiadnom dome. Bol to výrobok pre šikovné ženské ruky po celý rok. 

.