HRUŠOVO - Dedina Hrušovo je obkolesená nádhernou prírodou. Pre tých, ktorí sa radi túlajú a objavujú zabudnuté kúty nášho rozmanitého Slovenska, je to ideálne miesto na výlet.

Drevená hruška na námestíčku v Hrušove symbolizuje to, že sa tam darí ovocným stromom. Okrem toho samozrejme o tom svedčí aj názov obce, ale v Hrušove sú aj iné zaujímavosti.

Prvá písomná zmienka o obci Hrušovo je z roku 1297.  Ľudí živila pôda, venovali sa poľnohospodárstvu, ovocinárstvu, ale napríklad pálilo sa aj vápno o čom svedčí aj zrekonštruovaná pec na ručné pálenie vápna. Materiálu na pálenie je okolo dediny stále dosť. Škrapové polia nad Hrušovom sú Európska rarita. Miestny ľudia hovoria, že tu skaly rastú zo zeme.

Cez dedinu preteká riečka Blh a na jej brehu rastú krásne zákonom chránené paprade, ktoré majú názov perovník pštrosí, zrejme preto, že pripomínajú veľké pštrosie perá.

Dedina sa skladá z troch častí. Sú to Ostrany, Hrušovo a Striežovce. Spolu tu žije 183 obyvateľov, ale je ich stále menej.

Úzky strmý chodníček návštevníkov privedie k ďalšej zaujímavosti. Ak máte radi drevené zvoničky, tak sa určite príďte pozrieť na tú v Hrušove. Bola postavená v druhej polovici osemnásteho storočia a bola zaradená medzi národné kultúrne pamiatky.

Oblasť v stredoveku pravidelne plienili Turci, a tak sa obyvatelia chránili ako mohli. Strážne veže v minulosti slúžili na dorozumievanie sa. Boli rozmiestnené nad dedinu Striežovce, po okolitých kopcoch na ich horizontoch. V prípade nebezpečenstva, dymovými signálmi upozornili dedinčanov a tí ukryli seba a aj svoj majetok.
Turci už sú minulosťou, ale krásna príroda zostala a dedinčania si najviac cenia ticho a pokoj. 

Zdroj: noviny.sk
.