ŠPANIE POLE - Obec Španie pole sa nachádza na Gemeri, severovýchodne od Teplého vrchu uprostred nádhernej prírody. Z remesiel tu prekvitalo pálenie vápna, brdárstvo, lisovanie včelieho vosku a kováčstvo. Dedinu viackrát vyplienili Turci a keďže obyvatelia boli chudobní a nemali peniaze, platili Turkom klincami.

Španô polo, znamená v miestnom nárečí pole pána. Páni dávno odišli a zostali len dedinčania so svojimi radosťami a starosťami. Dedinka je to malá, žije tu len osemdesiat obyvateľov, ale tí čo zostali, by neodišli za nič na svete. Prvá písomná zmienka je z roku 1301.

Španopolcov volali pantalondári, podľa širokých nohavíc Pantalón. 
V dedine nemajú vodovod a preto sú odkázaní na niekoľko prírodných prameňov. Vody je v nich dosť po celý rok. 

Ľudia sa tu okrem poľnohospodárstva, venovali aj voštinárstvu. Chodili po lese, vyberali med divokých včiel z bútľavých stromov. Neskôr začali chovať aj vlastné včely a okrem medu lisovali aj včelí vosk z ktorého sa vyrábali hlavne sviečky pre domácnosti, ale aj do kostolov. A kostol v Španiom poli majú teda poriadny. 

V dedine sa nachádza najväčší kostol v okolí. Vravelo sa, že aká mocná je dedina, taký je aj kostol, hovoria miestny. Aj veža Španopolského kostola je najvyššia v širokom okolí. Veži sa tu hovorí tureň a je z nej nádherný výhľad na celú dedinu.

Dedina Španie pole leží v krasovej oblasti a preto je v jej okolí veľa jaskýň. Dedina trpela častými nájazdmi Turkov a ľudia sa pred nimi ukrývali aj v jaskyniach. A práve v diere, ktorú neskôr nazvali Mníchova, sa vraj ukrýval človek, ktorý sa Turkov tak bál, že v nej zostal niekoľko rokov.

Ak Vás túlavé topánky zavedú do tejto zabudnutej, ale krásnej dedinky, určite sa napite vody z prameňa a pokochajte sa výhľadom z najvyššej turne v okolí.

Zdroj: noviny.sk
.