POPROČ - Gemer je dnes známy tým, že je to jedna z najchudobnejších oblasti Slovenska. Ľudia, ktorí tam žijú, sú ale možno šťastnejší, ako tí, ktorí sa naháňajú za bohatstvom. Tak je to aj v dedinke Poproč, ktorá leží v horách medzi Hnúšťou a Revúcou. Vedie tam rozbitá cesta, na námestí majú vežu, od ktorej stratili kľúč, ale je tam taký pokoj, že by sa do nej mohli chodiť liečiť vystresovaní neboráci z miest.

Vo väčšine slovenských dedín sa sťažovali, že počet ich obyvateľov prudko klesá. V dedine Poproč je to presne naopak. Za posledné roky sa tu zvýšil počet obyvateľov o neuveriteľných 60 percent a to presne z pôvodných štrnásť, na terajších 23.

Je tu síce tridsať domov, ale obývaných je len šesť. Obec Poproč vznikla v 15. storočí a prví obyvatelia vraj boli dezertéri z armády, ktorí sa tu ukrývali. Rodina Popročská tu bývala a podľa nej meno Poproč.

Najväčší strach tu majú z ohňa. Požiare sú prekliatím tejto dedinky. Poroč vyhorel dvakrát, a to kompletne. Hasičov tam vtedy bolo viac ako obyvateľov a aj tak všetko ľahlo popolom.

Najvýznamnejším miestom dediny je veža, ale od jej vchodu stratili kľuč a tak musia dovnútra chodiť pomocou rebríka. V tejto starej kamennej zvoničke, aj keď si už všeličo pamätá, je cítiť taký istý pokoj a pohodu, ako v celej dedine.

Najväčším pokladom Poproča je ale studňa. Hlboká je asi 20 metrov. Nemajú tu krčmu, preto sa stretávajú pri studni a pijú vodu, ktorá je naozaj výborná. V Poproči nemajú ani krčmu, ani obchod, ale zato tu majú kúpalisko, a to s krásnou, čistou vodou.

Život v tejto malej dedinke naučil Popročanov skromnosti, ale aj vynaliezavosti. Pretože sa tu boja ohňa, kúpalisko má aj praktický význam. Preto je kúpalisko vodnou nádržou v prípade požiaru. 

Zdroj: noviny.sk
.