VEĽKÝ BLH - Dedinu Veľký Blh (okr. Rimavská Sobota) si obľúbil bulharský cár Ferdinand Coburg natoľko, že si na Gemeri postavil viac zámkov a kaštieľov ako v rodnej krajine. Jeden z 18. storočia sa nachádza aj priamo v obci.

Rieka Blh dala názov nielen údoliu cez ktoré tečie, ale aj dedine. Žije v nej 1 200 obyvateľov. "Názov obce vznikol spojením dvoch obcí pri rieke Blh. Spojením dvoch obcí Vyšný a Nižný Blh vznikol Veľký Blh," hovorí starosta obce Tibor Csúr.

Z kaštieľa domov

Dominantou obce je tento Coburgovský kaštieľ, ktorý sa však teraz využíva na sociálne účely. "Poskytuje sociálne služby občanom s duševnými poruchami a poruchami správania," uviedla riaditeľka Domovu sociálnych služieb Femina Jana Marková.

Dlhodobo tu žije sto klientiek. "Naše klientky tu majú dostatok možností. Žijú v lone prekrásnej prírody. Súčasťou terapie je chov rôznych hospodárskych zvierat," dodáva Marková. Kaštieľ spolu so štrnásťhektárovým parkom, bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.

Unikátne podzemné chodby

Každá poriadna obec by mala mať svoje tajomstvá a záhady. Veľký Blh sa môže pochváliť týmito podzemnými chodbami. "Idú do kaštieľa, nevieme presne kam," dodáva starosta obce.

"Jeden čas sme z toho chceli urobiť vináreň, ale zatiaľ sa to nepodarilo," dodáva starosta.

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Peter Chrenko
.