HRACHOVO - Dedina Hrachovo leží dvanásť kilometrov od Rimavskej Soboty a na prvý pohľad sa veľmi nelíši oíd okolitých obcí. Obyvatelia sa odjakživa venujú poľnohospodárstvu, udržiavajú staré tradície a remeslá. Na rozdiel od okolia ale majú strašidelný dom, v ktorom sa vystriedali lovci duchov z celej Európy.

V Hrachove žije osemsto obyvateľov. Ako každá obec aj táto má svoje tajomstvá a zaujímavosti.

Dedina sa pýši strašidelným domom, v ktorom naozaj straší. Tvrdia to i odborníci.

"Videl som čiernu osobu. Najprv som začul buchot, tak som zišiel dole s baterkou. Bolo to v noci. Niečo som zazrel, no zmizlo to," opisuje nájomník strašidelného domu Zdeno Sojka.

Za všetko vraj môže stavebný materiál. "Neďaleko bol cintorín a majstri stavali dom, respektíve jeho základy pravá z kameňov z pohrebiska," ozrejmuje Sojka.

Strašidelný dom sa stal súčasťou života miestnych obyvateľov. Časom si naň zvykli.

Nádherný platan

Dedina sa pýši i šikovnými ľuďmi. Býva tu skromný rezbár Jozef Švantner. "Vyrezal som Jána Talafúza či Jána Poberu," hovorí.

V dedina žila i grófka. Mala veľmi rada deti, no keďže nemala vlastné, venovala sa chudobným a osirelým.

"Chodili za ňou deti z dediny a ona im hádzala cukríky, aby ich pozbierali," hovorí obyvateľka Anna Jakubičková.

Grófka mala rada i stromy. Vysadila preto platan, ktorý skrášľuje dedinu. Strom má vyše dvesto rokov a je najkrajším stromom v okolí.

"Názov obce vznikol podľa legendy českého rytiera Hrašku, ktorý pomenoval obec podľa osady, ktorú založil jeho ľud," dodáva Anna.

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Rasťo Ekkert
.