TURČOK - Obyvatelia dediny, ktorá leží v Revúckej vrchovine boli pastieri oviec a drevorubači. Dnes je všetko inak, mladí utiekli za prácou a namiesto nich prichádzajú chalupári. V Turčoku je ale aj vďaka miestnej kapele stále veselo.

Dominantou Turčoka je zvonička, odkiaľ je nádherný výhľad do údolia s dedinou. Prví obyvatelia boli pastieri a drevári, baníci pribudli až neskôr, keď sa v okolitých kopcoch objavili ložiská rudy.

Obec Turčok má v súčasnosti 270 obyvateľov. Mladí odchádzajú za prácou, a tak sa z mnohých domov stávajú víkendové chalupy, kde hľadajú pokoj ľudia z miest. Nevyruší vás tu ani zvonenie mobilného telefónu, keďže tu nie je signál od žiadneho operátora. 

V Turčoku mali málo muziky, tak sa zišli miestni Rómovia a založili kapelu. Mali aj svoju aparatúru, ale zhorela im, preto pomohla obec.

Súčasťou Turčoka je aj bývalá banícka osada Železník. Dnes je to len pár domov a stará kolkáreň, ktorá smutne spomína na svoju zašlú slávu. Hra v kolky bola obľúbená banícka kratochvíľa. Pod kolkárňou je pivnica, do ktorej sa radoví baníci nedostali.

Zdroj: noviny.sk
.