MURÁNSKA DLHÁ LÚKA - Výdatné dažde v posledných dňoch zasiahli Gemer. Najhoršia situácia je v Muránskej Dlhej Lúke v revúckom okrese. Vyhlásili tam tretí, teda najvyšší stupeň povodňovej aktivity.

Voda sa valí po okolitých lúkach a dedinčania robia všetko preto, aby uchránili svoje domovy.

"Tečú tu dva vodné toky, jeden z nich je jaskynného pôvodu. Ten vrcholí až po dvoch-troch dňoch od tých najväčších dažďov," hovorí starosta dediny Marcel Nosko.

Piesok i vrecia

Stále teda nie je isté, či najväčšia hrozba pominula. Muránsky potok zbiera vodu z jaskýň pod planinou a tak veľká voda môže ešte len prísť.

"Stačí behom hodinky-dvoch sa to tu môže naplniť," hovorí obyvateľka Jana Petalíková. "Zabezpečili sme piesok a cez povodie Hrona sme zabezpečili vrecia," dodal starosta.

Ohrození osadníci

Voda ohrozuje aj blízku osadu, ale kompetentní tvrdia, že si za to môžu jej obyvatelia sami.

"Všetky problémy vznikajú z toho, že naši rómski spoluobčania zanedbávajú starostlivosť okolo svojho domu a výsledok samý bordel všade," vysvetľuje koordinátor Pavol Tokár.

"Všetky smeti, ktoré by mali odvážať do kontajnerov, ktoré majú zadarmo, nevozia tam, ale na čiernu skládku," dodáva.

Stále v pohotovosti

Dedinčania veria, že to najhoršie už majú za sebou. Napriek tomu zostávajú všetci v pohotovosti. "V prípade dažďov, samozrejme, riziko hrozí," hovorí Nosko.

"V najbližších hodinách alebo dňoch sa síce dajú očakávať zrážky, ale už by nemali byť až natoľko výdatné, ako tie predchádzajúce, a preto môžeme predpokladať, že hladiny na vodných tokoch budú aj naďalej klesať," konštatuje meteorológ Najlepšieho počasia Michal Hazlinger.

V dedine Muránska Dlhá Lúka vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity, pozrite si reportáž:

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Rasťo Ekkert
.