MURÁŇ - Obec Muráň (okr. Revúca) sa krčí pod mohutnou skalou, na ktorej sa hrdo týči Muránsky hrad. Vznikla v roku 1672 na močariskách, ktorým sa hovorilo pastierska zem. V okolitých horách kraľujú medvede, rysy, vlci a po lúkach sa preháňajú polodivé kone.

Aj keď Muráň v novodobej histórii svoje mestské výsady stratil a teraz je len dedinu na kráse mu to neubralo. Láka naďalej návštevníkov hlavne svojou prírodou.

"Určite najviac láka zrúcanina Muránskeho hradu, polodivoký chov koní na Veľkej Lúke a nádherné zákutia Muránskej planiny," myslí si starosta obce Roman Goldschmidt.

Chovu koní sa na Veľkej Lúke venujú od roku 1950. Vyšľachtili tu Norika muránskeho, ťažkého pracovného koňa.

Staré Arabské príslovie hovorí, že najkrajší pohľad na svet je z chrbta koňa. Platí to aj tu na Muránskej planine.

Kone tu žijú voľne. Od skorej jari do neskorej jesene sú na planine. Je ich päťdesiat a dozerajú na ne len dvaja ošetrovatelia.

"Človek, ktorého by to nebavilo, by asi koňmi dlho nevydržal. Treba s nimi byť ako sa hovorí, deň aj noc a za akéhokoľvek počasia," hovorí ošetrovateĺ koní Ondrej Maťúš.

Romantická láska

Nad obcou sa týči hrad Muráň a výstup naň trvá približne hodinu. Pripraviť sa treba na riadnu túru do kopca.

"Prvá písomná zmienka je z roku 1271. Hrad menil vlastníkov a do najväčšieho povedomia sa dostal romantickou láskou Muránskej Venuše a hradného pána," vysvetľuje starosta.

Ako to však býva, láska vydržala len štyri roky a Venuša hradného pána opustila. Iná láska skončila oveľa horšie.

"Pán si našiel milenku cigánku a doviezol ju na hrad. Chodil často na výpravy a ona si tam vodila svoju partiu a mala aj milenca. Keď sa to pán dozvedel vyviedol ju na hradnú skalu a odtiaľ ju strčil," rozpráva starosta.

Ak máte radí prírodu a históriu, Muráň a jeho okolie vám má určite čo ponúknuť.

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Rasťo Ekkert
.