KĽAČNO - Patrí k najdlhším dedinám na Hornej Nitre. Keby ste ju chceli prejsť pešo, v nohách budete mať viac ako šesť kilometrov. Nájdete tam nádherný kostol, ale aj kaplnku s unikátnym organom.Obec sa nachádza v prievidzskom okrese. Jej kataster má rozlohu úctyhodných 4 700 hektárov. A v horách nad dedinou pramení aj rieky Nitra.

Obklopená horami ponúkajúca pohodu a relax. Tak by sme veľmi stručne mohli charakterizovať obec Kľačno. Kľačno je predurčené na rozvoj turizmu. Je tu krásna príroda, neďaleké fačkovské sedlo, kde je možnosť lyžiarskeho vyžitia, pešia turistika, a rovnako sú tu krásne revíry.

Pred druhou svetovou vojnou tu žilo 3000 ľudí, prevažne nemeckej národnosti. Teraz tu nájdete len samých Slovákov a to presne 1120.

Kľačno je jedna z najdlhších obcí v okrese Prievidza, má okolo šesť kilometrov. V katastri obce Kľačno pramení aj národná rieka Nitra. Pamätníci tvrdia, že prameň je o 600 metrov vyššie pod Reváňom, kde je studnička, tam sa stráca, potom zasa objaví a zasa stratí.

V samotnej dedine je viacero kultúrnych pamiatok. Najvýznamnejšiu, vzácny oltár, ukrýva tunajšia kaplnka. Údajne je druhý najstarší na Slovensku. 

Pokiaľ návštevníci holdujú prechádzkam po lesoch, či lúkach v konskom sedle, pravú romantiku nájdu na tamojšom ranči. Takýmto spôsobom sem chcú prilákať čo najviac turistov počas celého roka. Chodia tam najmä ľudia z veľkých miest, oddýchnu si v tichu a prekrásnej prírode.

Zdroj: noviny.sk
.