MALINOVÁ - Dedinku Malinová môžme nájsť na Hornej Nitre asi 15 kilometrov od Prievidze. Kedysi sa tu ťažilo zlato, neskôr ju však preslávili remeselníci. Nájdete tu nádhernú prírodu, neskutočné ticho a srdečných ľudí. Majú tu však aj kamenné more, zlatonosný potok a v miestnom kostole vzácny organ. No a život si tu sladia sladkými perníkmi.

Malinovú kedysi osídľovali nemeckí baníci z jediného dôvodu. Nachádzali sa tu rozprávkové zásoby zlata. Tie sa ale minuli, a tak sa dedinčania ktorých tu dnes žije 920 živili najmä poľnohospodárstvom a rôznymi remeslami. Teraz vsadili na turistický ruch.

V lese nad dedinou sa nachádza unikátne kamenné more, pozostatok dolovania uhlia. Cesta tam trvá asi hodinu a pol a turisti sa tam dostanú náučným chodníkom, ktorý vedie zákutiami, ktorými kedysi chodili baníci. Za zastávku stojí aj tunajší močiar. Kedysi tam boli mäsožravé rastliny, tisíce žiab a obyvatelia vďaka týmto žabám prežili po vojne. Jedli ich.

Množstvo zaujímavostí je aj v dedine. V kostole sa nachádza viac ako 200 ročný organ, čo je najstaršia súčasť výbavy kostola a preto je aj najvzácnejší. Zatiaľ neboli zásahy do neho robené a je na 90 percent originál,

V Malinovej prežilo aj tradičné remeslo - pernikárstvo, živí sa ním až 35 žien. Všetko je to ručná práca. Natieranie, zdobenie, balenie, sú to domáce receptúry, sú pridávané len prírodné ingrediencie.

Energiu môžete načerpať v parku rodákov. Park je symbolom, aby sa vrátili. Každý si tu vysadí strom, obec sa o to stará, je im to srdcu blízke, vždy sa tu zastavia.

Zdroj: noviny.sk
.