CIGEĽ - Podhorská dedinka Cigeľ leží pár kilometrov od Prievidze. Leží v lone pohoria Vtáčnik a pod jej chotárom našli v minulom storočí čierne zlato. Uhlie sa tam ťaží dodnes. Obec Cígeľ ale ponúka viacero zaujímavostí. Nielen nádhernú prírodu, možnosti turistiky či lyžovania. Pozrieť si turisti môžu aj revolučnú izbu

Podhorská, banícka a partizánska – tak by sa dala stručne charakterizovať obec Cigeľ ležiaca pri Prievidzi. Na partizánov nezabudli dodnes. Tí majú svoje čestné miesto v tunajšom múzeu. Revolučná izba zostala jediná v prievidzskom okrese. Navštevovali ju tisíce ľudí. Spolupráca s partizánmi vyšla dedinčanov draho. Trinásteho februára 1945 obec obsadili Nemci a odvliekli 116 ľudí. Doplatili na to ôsmi ľudia. Dvaja boli umučení a šiesti zastrelení.

V šesťdesiatich rokoch minulého storočia sa v obci začalo ťažiť uhlie. Cigeľ sa rozrastal. Momentálne tam žije 1250 ľudí.

Ďalšou zaujímavosťou Cigľa je to, že najlepší med pochádza z tejto dedinky. Pán Nikmon chová včely od malička. Jeho med bol vyhodnotený ako najlepší na Slovensku dva roky po sebe.

V prievidzskom okrese sú iba tri zasnežované zjazdovky. Jednu z nich nájdete práve v obci Cigeľ. Zjazdovka je dlhá 900 metrov, prevýšenie 195 metrov, kapacita 900 lyžiarov za hodinu. Na svahu sa lyžuje každý deň do pol deviatej večer. Peniaze zo vstupného končia v obecnej kase. Miesto si nájdu lyžiari, aj snovbordisti a povolené je aj sánkovanie.

Zdroj: noviny.sk
.