TUŽINA - Obec Tužina na Hornej Nitre sa nachádza na úpätí Strážovských vrchov a Malej Fatry. Pred druhou svetovou vojnou tam žilo tritisíc ľudí, v súčasnosti o dve tretiny menej. Na svoje si prídu nielen turisti, ale i milovníci kultúrnych pamiatok.

Reč a históriu miestnych výrazne ovplyvnili nemeckí prisťahovalci, ktorí prišli do dediny ťažiť zlato. Pred druhou svetovou vojnou ich tu žilo 3800, dnes už len niekoľko desiatok.

Jednou z nich je Anna Kohútová, ktorá okrem toho, že šije krásne kroje, dopisuje aj do nemeckých novín.

"Píšem, aby ľudia vedeli, čo sa v našej dedine deje," prezrádza dôvod svojej záľuby sympatická obyvateľka.

Niečo k veci

Hoci má dedina len 1220 obyvateľov, robia všetko preto, aby sa rozrastali. "Sme jedna z mála dedín, ktorá si chce školy udržať. Chceme postaviť bytovky," hovorí starosta obce Miroslav Dzina.

V Tužine žije množstvo šikovných ľudí. Medzi ne patrí aj miestna drôtikárka. "Bola to láska na prvý pohľad. Keď som videla človeka, ktorý to robil, vedela som, že sa chcem tejto práci venovať aj ja," spomína Ingrid Zavacká.

Usadlosť grófa Pálffyho

Inej obyvateľke učaroval tamojší mlyn. Zrúcaninu dala do pôvodného stavu. "Bola to stará usadlosť od grófa Pálffyho. Všetko bolo zarastené, nebol tam ani rpístup. Preto som to kúpila, lebo sa mi páčia klenby," ozrejmuje Kornélia Richterová.

Budovu zachránila a dostala za to i ocenenie senior roka. Tým jej plány ale neskončili. Chce otvoriť aj múzeum. "Chcela som tie staré veci nechať pre ďalšie generácie," dodáva.

V dedine majú zrekonštruovanú usadlosť grófa Pálffyho, pozrite si reportáž:

Zdroj: noviny.sk
.