NITRIANSKE PRAVNO - Kedysi mala táto obec iné mená - Nemecké, či Zlaté a aj jedno aj druhé malo svoje opodstatnenie. Obec založili nemeckí baníci, ktorí tu ťažili zlato. Vtedy dokonca verili, že tu bude stáť veľké mesto. Dnes sú už bane zatopené a ľudí živia iné remeslá.

Kedysi mala mestské práva a bola rovnako významná ako Prievidza, či Bojnice. Preslávila ju ťažby zlata. Reč je o obci Nitrianske Pravno. "V Pravne sa spracovávalo zlato, ktoré sa vyťažilo v blízkej Chvojnici," opisuje obyvateľ Andrej.

Ťažba bola nerentabilná

Cenný kov v okolí ťažili niekoľko storočí a mestečko malo veľkú budúcnosť. Zásob zlata však bolo čoraz menej. "Tie bane boli zatvorené, ťažba zlata bola nerentabilná, ale pri súčasných technológiách sa možno tieto bane znovu obnovia," myslí si starosta obce Jozef Balčirák.

Ráz dediny významne ovplyvnili práve nemeckí osadníci, ktorí sem prišli ťažiť zlato.  "Vidno na niektorých domoch nemeckú architektúru a aj jedno z najväčších renesančných námestí založili Nemci," pokračuje Balčirák.

Čierna kuchyňa

Turisti, ktorí túto dedinu navštívia, si tu môžu pozrieť viacero kultúrnych pamiatok. Jednou z nich je kalvária. "Je výnimočná tým, že má 27 objektov. Bežných 27 zastavení krížovej cesty, sú tam dva kostoly a je tam viacero mimoriadnych kaplniek," dodáva Richter.

V dedine možno nájsť viacero unikátnych stavieb. Dom, v ktorom sídli aj múzeum, má viac ako 500 rokov. "V roku 1873 bol postavený, ale má zachovaný interiér v úplne pôvodnom stave. Je tam čierna kuchyňa, čo pre mňa bolo najväčšie lákadlo," hovorí obyvateľ keramikár Haronik.

Zdroj: noviny.sk
.