VALASKÁ BELÁ - Valaská Belá patrí k najväčším obciam na Slovensku. V roku 2014 oslávili 690. výročie jej vzniku. Počas siedmich storočí zažili jej obyvatelia naozaj kadečo. Azda najviac sa do histórie zapísali tunajší sklári. Tí boli vychýrení v celom svete. Okná chodili zasklievať dokonca až do Argentíny. Ich nasledovníkmi boli sklári vyrábajúci chýrny krištáľ. Všetko sa ale zmenilo po páde komunizmu. Sklárne zatvorili svoje brány, ale v dedine predsa len majstrov stále nájdete.

Najviac zasklievačov na Slovensku

Valaskú Belú, malebnú dedinku v prievidzkom okrese preslávili najmä sklári a oknári. Tí boli mimoriadne cenení aj na kráľovských dvoroch. "Valaská Belá sa stala takou kolískou zasklievania, lebo tie prvé sklá išli z osady Gápel, aj prví zasklievači," informuje starosta obce Miloš Cúcik.

"Vo Valaskej Belej bolo najviac zasklievačov na Slovensku," hovorí obyvateľ dediny. Slávna história sa začala písať v roku 1747. Vtedy v osade Gápel založili prvú skláreň. Odtiaľ chodili majstri zasklievať okná pešo do celého sveta.

Brúsenie krištáľov

Takto sa živili asi 200 rokov. Momentálne žije v dedine iba jeden ich nasledovník - Peter Dolinaj. "Som si urobil pec, aby sa nezabudlo na tie staré techniky. Na tú starú výrobu," tvrdí Dolinaj.

Svoje umenie ukazuje v sklenárskom skanzene turistom z celej Európy. Okrem sklených výplní boli tunajší ľudia známi aj svojim krištáľom. Hoci je miestna fabrika v útlme, našli sme dielňu, v ktorej sklo brúsia ďalej.

"Je to veľmi náročná ručná robota, snažíme sa pokračovať v posolstve našich starých otcov," tvrdí konateľ spoločnosti Vladimír Konay. Valaská Belá to však nie je len výroba skla, ale aj nádherná príroda. Minulý rok tu pribudla ďalšia rarita. Na jednom z dvorov sa tu prepadla zem a svoje tajomstvo odkryla jaskyňa. Už budúci týždeň začnú práce na tom, aby mohli jaskyňu sprístupniť turistom.

Zdroj: noviny.sk
.