KOKOŠOVCE - Slovenský vidiek ukrýva množstvo pokladov. Nebyť jednej dedinky, tak by Krištof Kolumbus možno ani do Ameriky nedošiel. Dedinka menom Kokošovce učarovala aj cisárovnej Sisi.

Unikátne duby

Obyvateľov má dedinka Kokošovce len zopár stovák, no nechýba im lyžiarsky vlek, prírodné kúpalisko a dookola lesy s minerálnymi prameňmi. 

Nachádza sa tu len v piatom najprísnejšom stupni ochrany. Vďaka týmto unikátnym dubom sa nenápadná dedinka totiž preslávila vo svete už pred stáročiami. Nemajú totiž vetvy ako obyčajné duby.

Rovné a kvalitné dubové drevo bolo vhodné na výstavbu lodí. Bude to znieť neuveriteľne ale na dreve z Kokošoviec brázdil moria aj Krištof Kolumbus, keď objavil Ameriku.

Existujú o tom záznamy v archívoch vo Viedni aj Budapešti. Drevo na lode z územia dnešných Kokošoviec vyvážali do sveta už v šiestom storočí. Niektorí dnešní obyvatelia o tom ani netušia.

Piknik pre Sisi

Máloktorá obec takto pripisovala kronikám význam ako Kokošovce. Majú dokonca dve. Sú plné historických emócii a zaujímavosti.

Kokošovce majú síce len niečo málo cez 700 obyvateľov no chodia sem ľudia z ďalekého okolia. V zime sa tu dá lyžovať, v lete zas schladiť a okúpať na prírodnom kúpalisku so slanou vodou.

Okolité lesy ponúkajú celoročné útočisko chalupárom a vodná nádrž ta láka rybárov.

Priehradu na Sigorde vybudovali na poľnohospodárske účely. No viac sa uchytila ako vyhľadávaná relaxačná lokalita. V časoch najväčšej slávy tu boli pionierske tábory a neskôr aj požičovňa člnov.

Kokošovce sú okrem Krištofa Kolumba historicky prepojené ešte s jedným zvučným menom. Cisárovna Alžbeta Bavorská prezývaná Sisi sa tu zastavila cestou do Bardejovských kúpeľov a pochutila si na obedňajšom pikniku. V lesoch pri minerálnych prameňov má z kameňov mohylu s podobizňou vytesanou v dreve.

Zdroj: noviny.sk
.