ŠIROKÉ - Dedinka Široké sa nachádza na úpätí Braniska v okrese Prešov. Dedina má vlastnú menu. Jeden širocký sokol predstavuje jedno euro. Je to skutočná mena krytá obecným majetkom.

Širocký sokol

V Širokom majú všetko, čo miestnym obyvateľom treba. Je to taká dedinka stredisková. "Všetko máme, všetko," hovorí miestna obyvateľka. "Je to zásluha nášho starostu," dopĺňa ju iný obyvateľ dedinky. Nájdete tu lekára, farára, dokonca aj zubára. A po novom i vlastnú menu - Širocký sokol. Samozrejmosťou sú potraviny i krčma. Majú tu aj kadernícky salón, kozmetiku, pedikúru, banku aj bankomat. O pošte a lekárni ani nehovoriac.

Vo väčšine obchodov berú aj obecné platidlo. Jeden sokol má hodnotu jedného eura. Obec ich dala vyraziť v Kremnici. Ľudia si ich môžu kúpiť alebo ich dostať pri rôznych príležitostiach ako dar alebo výhru od obce. Platiť nimi môžu aj turisti, ktorí si ho kúpia len tak na pamiatku. Priamo tak podporia miestnych podnikateľov.

Slovenské prvenstvo

"Teší nás, že máme niečo nové v obci," povedala majiteľka potravín. Ak vám po návšteve Širokého nejaký ten sokol vo vrecku zostane, môžete si domov odniesť suvenír. Alebo tiež navštíviť miestny kostol. Sokoly tu berú aj do zvončeka.

Vyzbierané sokoly fungujú podobne ako stravné lístky. Obec ich potom podnikateľom a farnosti preplatí. Lokálne meny sú používané aj v niektorých západných štátoch európskej únie. Obci Široké ale slovenské prvenstvo už nik nevezme. "Chceli by sme aj dvojsokolovú mincu a päťsokolovú mincu," doplnil starosta obce Široké Stanislav Bartoš.

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ-Vladimír Jurek
.