PODSKALIE - Dedinka Podskalie (okr. Považská Bystrica) je jedinečná svojim organistom, ktorý mal v roku 2014 93 rokov, ledva dosiahol nohami na pedále, ale hral ako koncertný majster. Tiež je raritná svojou galériou, v ktorej zvečnili viacerých obyvateľov. Miestna krčma je zaujímavá najmä pre chlapov, majú tam zbierku zbraní.

Všade samé bylinky

V obci Podskalie vás privíta 93-ročný organista Pavel Pavlík. V kostole svätého Martina dodnes hrá. Žiaden pohreb či svadba sa bez neho nezaobídu. "Mladé nevesty často plačú, že nechcú ísť od mám," smeje sa organista.

Dedinka je tiež známa záhonmi s bylinkami. Starajú sa tu o dvadsať druhov byliniek. Nesmie chýbať šalvia, tymián, či materina dúška. "Pestujeme bylinky typické pre túto oblasť. Chodíme ich zbierať aj do voľnej prírody," dopĺňa miestny obyvateľ Pavol.

V Podskalí sa môžu pochváliť tiež originálnou galériou, v ktorej si pripomínajú ako sa človek časom mení. "Na fotografiách sú ochotníci z Podskalia, požiarnici, košikári, všetci tí ľudia, ktorí majú k tejto dedine čo povedať," ozrejmuje Jana Veličová zo Združenia lokálpatriotov v Považskej Bystrici.

Gottwald alebo Zápotocký

Miestna krčma sa zase vystavuje inú zbierku, lákavú najmä pre chlapov. Pýši sa exponátmi vojenských zbraní. Majiteľ tu uchováva aj busty československých prezidentov. "Gottwalda pozná každý, ale Zápotockého málokto," konštatuje Jozef Štrichel, majiteľ krčmy.

Podľa 120 obyvateľov, ktorí tu žijú, je ale najväčšou pýchou dediny podskalský Roháč. Len málokto vie pomenovať všetky skaly masívu. "Nájdete tam Príšlopie, Drobné skálie, Úvalec, Veľké skálie. Tiež je tam Kostelec či Zákluky," vymenováva obyvateľ Anton.

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Iveta Marešová
.