HRANOVNICA - Dedina Hranovnica tvorí hranicu troch krajov. Kedysi slávna banícka obec už s baníctvom nemá nič spoločné, ale šikovných chlapov je tam stále dosť. Aj takých, ktorí robia to, čo nikto iný na Slovensku. Majú tam jaskyne, travertíny a pochádza odtiaľ slávny jazykovedec. No spisovnou slovenčinou tam hovorí málokto. Dodnes sa tam používa spišsko-nemecké nárečie.

V Hranovnici sú veľmi šikovní ľudia, dokážu vyrobiť aj veľký a funkčný organ. Organy z Hranovnice si našli svoje miesto v desiatkach kostolov po celom Slovensku. Výroba týchto hudobných nástrojov trvá dosť dlho, niekedy až celý rok. 

Hranovnica je krásna dedinka s historickými domami. V jej okolí sa nachádzajú nádherné travertíny a dokonca aj pozostatok z baní, ktoré tam v stredoveku fungovali. Dnes už by tam ťažba bola viac nákladná ako výnosná. 

Na dedine sa už negazduje ako kedysi, preto si jeden dôchodcovský párik povedal, že skúsia tráviť čas kreatívne. Spoločne sa rozhodli vyrábať miniatúrne kópie dedinky. 

Zaujímavosťou je aj to, že ak v Hranovnici stretnete ženu v čiernom kroji, neznamená to, že má smútok. Po 40 sa vraj už všetky ženy do tmavého obliekali. 

Ľuďom dáva obživu miestne družstvo, kde majú teliatka svoje domčeky a pes sa s kravami kamaráti. 

Zdroj: noviny.sk
.