NOVÁ LESNÁ - Jedli ste už kapustový závin s hrozienkami a viete určiť čas podľa slnka? Ak nie, tak ste asi nikdy neboli v dedinke Nová Lesná.

Na tabuli na začiatku dediny sú reálne laserom vypálené obrysy tatranských štítov. Toto ale nie je jediná dedinská rarita. Tou sú aj najťažšie slnečné hodiny v Európe. "Sú to viacnásobné slnečné hodiny, sú západné, východné aj poludňové," informuje starosta Peter Hritz.

Kapustový závin

Dedinské kroje tu donedávna vôbec nemali, objavili ich po svojich predkoch po dlhých desaťročiach. Sú jednoduché so zaujímavým detailom. Podľa neho ste zistili, či je dievčina bohatá alebo chudobná.

Niekedy sa aj napriek chudobe piekli v Novej Lesnej skromné dobroty. Helena si recepty zapamätala od svojej mamky recept na kapustový závin so slivkami alebo so slivkovým lekvárom.

Dedina má stovky slávnych predkov, tu sa narodilo okolo 60 hosrkých vodcov,novolesňanmi sú aj viacerí olympionici, no pyšní nie sú iba na jedného jediného svojho obyvateľa, na narkobaróna Bakiho Sadikiho. O tom sa tu ale nikde ani len za múrmi rodinných domov nehovorí.

Zdroj: noviny.sk
.