HRADIŠTE - Dnes s kamerou zavítame do dedinky Hradište. Práve jej obyvateľom vďačíme za veľmi chutné klobásky. Ale majú tam veľa iných zaujímavostí, za ktoré by sa nemuselo hanbiť ani veľké mesto. Veď nakoniec, posúďte sami.

Dedinka Hradište leží na úpätí Stolických vrchov. Ľudia sa tam od dávna venovali poľnohospodárstvu a bývali tam aj zruční remeselníci.

Na kopci nad dedinou vraj sedával obor, ktorý si močil nohy v miestnom potoku. Sedel vraj na Hrádku, v ľavej dlani držal dcérku a nohy si močil v potoku Držkov.

Prvá písomná zmienka o obci je z roku 1411. Väčšina obyvateľov žila od jari do jesene na horských lúkach, ktoré sa rozprestierajú na kopcoch okolo dediny. Tieto ovocné stromy obsypané jablkami sú súčasťou Hradišských lazov. Nikto ich neoberá, pretože tam už nikto nežije, ale ešte pred pár desiatkami rokov tu hospodárilo až štyristo ľudí. Obec mala vtedy vyše deväťsto obyvateľov, momentálne má 239.

Aj keď sa v Hradišti v tomto roku narodilo, len jedno dieťa, majú tam krásne detské ihrisko. Dedina je čistá upravená, stále v nej niečo vylepšujú. Ak pri práci vysmädnú, napijú sa zo studničky. V dedine majú prameň, ktorému hovoria lačnovka, asi je to preto, že jeho voda pomáha pri trávení.

V osemnástom storočí sa tristo obyvateľom presťahovalo do Bekeskej Čaby v Maďarsku a okrem svojho majetku zobrali so sebou aj recept na výrobu klobás. Hradišťania tvrdia, že Čabajská klobása pochádza práve z dediny, z Hradišťa.

Dedina má dlhoročnú športovú tradíciu. Najväčšiu tradíciu na Hradišti má volejbal, ktorý sa roky hrával.

Ale ľudia tu aj radi čítajú. Majú tu aj knižnicu, do ktorej chodia roky a chodia stále. V dedine vydávajú dedinský časopis Frfľoš a pred rokom vydali nádhernú knihu o dedine, ktorú by im mohlo závidieť, každé veľké mesto.

Zdroj: noviny.sk
.