UTEKÁČ - Dedina Utekáč sa nachádza pod Klenovským Veprom na Gemeri. Malú dedinku preslávili majstri sklári. Ich sklo sa vyvážalo do celého sveta dvestotridsať rokov.

Zo sklárni zostali rozkradnuté ruiny a miestni ľudia so smútkom spomínajú na staré dobré časy. Dedinka leží v úzkej doline, ktorú vytvorila riečka Rimavica. Usadlosti sú tu roztrúsené v dĺžke niekoľkých kilometrov.

Ochranca pastierov

Svätý Vendelín ochraňuje pastierov a ich stáda, ale aj roľníkov a asi preto si ho miestni ľudia vybrali za svojho patróna. "Ťažko, lebo nie je robota,"opisuje život v regióne miestny obyvateľ.

Názov obce Utekáč má na svedomí Uhorský kráľ Béla IV. "Utekal pred hordami Mongolov, ktorí ho porazili v bitke na rieke Slanej a touto dolinou sa utekal schovať. Oni ho chceli chytiť živého a uvariť v kotli," uviedol miestny historik Milan Púpala.

Sklárne rozpredali

To, že tu v 17. storočí vznikli sklárne, nebola náhoda. "Bolo tu veľa dreva, bol tu kremeň a bola tu voda. To sú také tri základné suroviny pri výrobe skla," dodáva historik.

Privolali sem majstrov sklárov z celej Európy a tí tvorili samostatnú kastu. "Nosili košele, viazanky, lajblíky, nohavice a boxované čižmy," hovorí starostka Utekáča Zuzana Paľašová.

Sklárne po revolúcii sprivatizovali a rozkradli. Ľudia zostali bez práce. Je tu takmer sto percentná nezamestnanosť, ale dobrá nálada zostala.

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Rasťo Ekkert
.