LIMBACH - Obec vinohradníkov a čipkárok je dnes lukratívnou oblasťou plnou moderných rodinných domov, ale tradície si stále zachováva.

Pôvodnými obyvateľmi obce Limbach boli nemeckí kolonisti. Po II. svetovej vojne ich z obce vyviezli. "A následne prišli do obce evanjelici z Bošáce, Myjavy a z Turca," dodáva starostka Adriána Čechovičová.

Medzi nimi bol aj starý otec Jána Janušíka. Začal sa venovať vinohradníctvu a naučil to aj svojho vnuka. "Po revolúcií som pokračoval v jeho šľapajách. Vyrábam vína.," hovorí.

Milión litrov vína

V Limbachu majú aj pivnicu, kde dokážu uchovať milión litrov vína. "Pivnicu postavili karpatskí Nemci v 40. rokoch počas II.svetovej vojny. Prvý export milióna litrov vína smeroval v roku 1944 do Nemecka," opisuje zamestnanec limbašského družstva Róbert Šebeň.

"Zo 150 hektárov vinohradov, ktoré sme tu mali, nám zostalo 15 hektárov," tvrdí vinohradník a vinár Peter Vavrinský. "Developersky nárast, ktorý tu nastal, nám zničil časť vinohradov. Stavia sa tu viac, ako pestuje hrozno," vysvetľuje starostka Čechovičová.

Paličkovaná čipka

Aj keď ide o malú obec, aktivít, ktoré robia jej obyvatelia, je dosť. Limbašské seniorky vo voľnom čase robia paličkovanú čipku. A hoci v Limbachu nechovajú ovce, Miroslav Iro vyrába fujary. "Keď na nej vylúdim prvý tón, je to niečo úžasné," priznáva.

Na výlet do tejto obce zavítala redaktorka Ruslana Kurilcová:

.