DOĽANY - V dedine Doľany (okr. Pezinok) takmer každého živí víno. V erbe majú sv. Leonarda, ktorý v oboch rukách drží strapec hrozna. V dedine sa nachádza sedem kultúrnych pamiatok. Vitajte v Doľanoch...

V Doľanoch sa nachádza sedem národných kultúrnych pamiatok. "Pomník Juraja Fándlyho, rodičovský dom Juraja Fándlyho, rodičovský dom Juraja Palkoviča," vymenúva starosta obce Jozef Mruškovič.

Na vŕšku sv. Leonarda sa nachádza kaplnka, ktorá má jaskynnú časť. "Časť je venovaná sv. Lenardovi a v zadnej časti sa nachádza pristavená kaplnka sv. Floriána," hovorí zástupkyňa starostu obce Doľany Ida Konopová.

Historické púte

Siedmu nedeľu po Veľkej noci sa tu stretávajú veriaci na tradičnej púti. Tie sa tu konajú od 16. storočia a majú veľký historický význam. "Utužujú nielen vieru, ale aj priateľstvo," dodáva Konopová.

Odborníci tvrdia, že sa v okolí dediny nachádzajú veľmi staré stromy. Tie plánujú ošetriť a vznikne arboretum. "V spolupráci s aroboristami je potrebné všetky stromy ošetriť, prejsť, zhodnotiť, vyčistiť ten priestor a potom začať s dosadbami," hovorí krajinná architekta Anna Dobrucká.

Obyvateľov Dolian živí víno

Mestská veže zo 16. storočia mala v minulosti vyhliadkový a obradný charakter. "Je postavená na klenbe mesta, pod ktorým tečie potok," dodáva zástupkyňa starostu.

Takmer každého obyvateľa Dolian živí víno. Najstaršia miestna pivnica pochádza z 19. storočia a je postavená z kameňa. "Je tu neúrodná zem, preto sa živili vinohradníctvom a vinárstvom," dodáva starosta.

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Ruslana Kurilcová
.