ŠENKVICE - Vinársku obec Šenkvice v okrese Pezinok navštevujú ľudia pre dobré víno či adrenalínové športy. Dedina sa môže sa pochváliť krytou halou pre cyklokros známou v celej Európe. V obci sa nachádzajú historické vzácne hradby.

Zaprášené hlavy

Hradby pochádzajú z obdobia 16. storočia. Chránili dedinu pred vpádmi Turkov. Farár Michal Pokopec potvrdil, že hradby boli poškodené a opravené niekoľkokrát.

Bohatým sedliačkam zdobili hlavy vyšívané čepce so zlatými niťami. Boli súčasťou trnavského kroja. Spĺňal funkciu ochrany hlavy pred prachom. Ženy pracovali na poli i vo viniciach. "Nemali sme čas umývať sa, čepiec sme potrebovali," povedala jedna z obyvateliek Šenkvíc.

Najmladší jazdec

Oblasť je známa vinohradmi. V každom dome pestovali hrozno. Venovali sa výrobe vína. "Voľný čas trávim vo vinohrade," priznal starosti obce Peter Fitz. 

Športom obce je pozemný hokej. Miestni sa jeho hraniu venujú 60 rokov. Obľúbili si ho aj dievčatá. Dedina je známa aj cyklokrosovou halou. Funguje 10 rokov. Slúži verejnosti i vrcholovým športovcom akým je Filip Polc.

Najmladším motokrosárom je šesťročný Alex Baričič. "Jazdil dedko so strýkom, jazdím aj ja," povedal. Ide o jednu z najlepších dráh v celej Európe. Šenkvice hostili majstrovstvá sveta i Európy.

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Ruslana Kurilcová
.