BRODZANY - Žije v nej okolo 800 ľudí a hoci tam nemajú žiaden hotel, reštauráciu a dokonca ani kultúrny dom, históriu by jej mohlo závidieť nejedno veľké mesto. Hovorím o obci Brodzany pri Partizánskom. Jej dominantou je nádherný kaštieľ ukrývajúci unikátne zbierky. Tiež tam nájdete rukopisy básní Alexandra Sergejeviča Puškina, narodil sa tam zakladateľ slovenskej meteorológie a dokonca tam kedysi existoval prvý psí cintorín v Európe.

Brodzany, dedina ležiaca pri Partizánskom, je už niekoľko desaťročí úzko spojená so slávnym Alexandrom Sergejevičom Puškinom. "Sme v strednej Európe jediné múzeum zamerané na Puškina," hovorí kurátorka kaštieľa Brodzany Alica Lukáčová.

Puškinove deti

Múzeum sa nachádza v centre dediny. V jeho útrobách nájdete unikátne a mimoriadne vzácne zbierky. Do Brodzian chodili pravidelne prázdninovať Puškinove deti a jeho manželka. Vždy sa tu odmerali a svoju výšku označili na zárubňu.

"Atrakciou je, ale škoda, že cestovný ruch je tu pomerne malý v Brodzanoch," priznáva starosta obce Anton Zima. Málokto totiž vie, aj to, že sa tu narodil zakladateľ slovenskej meteorológie Gregor Friesenhof. Práve tu začal predpovedať počasie.

ZOO v centre

"Zriadil prvé meteorologické observatórium v Uhorsku, robil predpovede počasia," hovorí kurátorka. Brodzany to však nie je len kaštieľ. V dedine nájdete aj nádherný park s unikátnymi stromami. V lese sa zasa ukrýva kaplnka s hrobkou majiteľov kaštieľa. Za zmienku stojí aj letohrádok. Niekdajšie sídlo panstva, ktoré tu zriadilo prvý psí cintorín v Európe.

"Každý pes tu mal náhrobný kameň," tvrdí Lukáčová. Nedávno, priamo v centre dediny, začali budovať zoologickú záhradu. Vo výbehoch už možno vidieť prvé zvieratá.

Zdroj: noviny.sk
.