ČACHTICE - Najväčšiu obec v okrese Nové Mesto nad Váhom preslávili krv a víno. Pred viac ako 400 rokmi vyčíňala v Čachticiach krvilačná Alžbeta Báthoryová. Grófka, ktorá podľa legendy zavraždila okolo 650 dievčat.

Obec Čachtice má 3 800 obyvateľov, nachádza sa v Trenčianskom kraji v okrese Nové Mesto nad Váhom. Obec smutne preslávila krvavá grófka Alžbeta Báthoryová. Podľa Guinessovej knihy rekordov má na svedomí 650 ľudských životov. Hrad, v ktorom žila, každoročne priláka stovky turistov.

Čachtický hrad aj s panstvom zdedila vdova Františka Nádašdyho Alžbeta Báthoryová. Ovládaná ukrutnou vášňou sadizmu sa dopustila zločinov, ktoré v Uhorsku nemali obdoby.

Odsúdená na doživotný pobyt

Medzi jej obeťami boli prevažne mladé dievčatá a ženy bez ohľadu na ich pôvod a národnosť. Jej prítomnosť znamenala nebezpečenstvo smrti prakticky pre hociktoré dievča.

Tieto zločiny páchala dokázateľne celé štvrťstoročie. Po odhalení jej vyčíňania bola Alžbeta Báthoryová odsúdená na doživotný pobyt na Čachtickom hrade, ktorý nemohla za nijakých okolností opustiť. 21. augusta 1614 zomrela.

Pozrite si priloženú reportáž:

Uzákonenie spisovnej slovenčiny

Poslednou obyvateľkou čachtického hradu z radov majiteľov bola práve Báthoryčka. Po jej smrti hrad slúžil len ako pevnosť, v ktorej sa zdržiaval iba kastelán a drábi.

Čachtice sú známe aj tým, že na miestnej fare bola podpísaná definitívna dohoda o spisovnej slovenčine. Štúrovci sa spoločne s Bernolákovcami dohodli na uzákonení spisovného jazyka Slovákov.

Zdroj: noviny.sk
.