HORNÝ OHAJ - Obec pred rokmi pripojili k mestu Vráble, ale dá sa povedať, že funguje samostatne. Tamojší vinári sa môžu pochváliť kvalitným vínom, ale aj nádhernými vinicami. Miestne kuchárky prezradili netradičný recept. A chlapi návštevníkom prezradia, čo musí mať každý správny Horno-Ohajčan.

Dedina má približne 1700 obyvateľov a mestskou časťou je dedina Horný Ohaj od roku 1975. 

Horný Ohaj leží na toku rieky Žitava. Ku kultúrnymi pamiatkam patrí kostol, zvonica ,mlyn, ale aj 150 ročná kaplnka vo viniciach. Práve tam každý rok oslavujú na Urbana a oslavy začínajú slávnostnou svätou omšou. 

Na viniciach majú vinohradníci aj pamätný strom, ktorý má 212 rokov. Ide o známu oblasť, v ktorej dopestujú každoročne suché lahodné vína. Viničné domčeky sú tam rôznorodé a nájsť sa tam dá aj starý preš na lisovanie hrozna.  

Každý správny Hornoohajčan vraj musí mať bicykel a vinicu a o tom svedčí aj počet viníc v okolí dedinky. 

V dedinke stojí aj tradičný gazdovský dom, ktorý chodia obdivovať školáci. Majú v ňom zaujímavý vynález - stôl, z ktorého sa na noc môže spraviť posteľ. 

Obyvatelia v dedine nezaháľajú a majú šikovné a pracovité ruky. Pani Alžbeta šije vlastnoručne kroje a potom do nich oblieka bábiky. 

Zaujímavosťou je aj miestna špecialita. Šikovné gazdinky tam pripravujú polievku zo sušeného ovocia. 

V dedine to žije rôznymi podujatiami a okrem iného sa tam pravidelne stretávajú futbalisti a ich verní fanúšikovia. 

Zdroj: noviny.sk
.