TAJNÁ - Jedna obec v Nitrianskom kraji má skutočne tajomný názov - volá sa Tajná. Avšak pred jojkárskou kamerou nezostalo nič utajené.

"Dobrí ľudia sú tu, mladých veľa dobre sa tu žije. Pekný kostolík máme, cintorín pekný, námestie nové. Ja by som nemenila Tajnú," zhodujú sa obyvateľky dediny.

Pokojná dedina s necelými 300 obyvateľmi, ktorú vraj úplnou náhodou objavili mnísi, aj takto by sa dala v skratke charakterizovať Tajná. Okrem upravených záhrad plných kvetov, tu ľudia napríklad pestujú aj cirok.

Špeciálne metly

"Je to semeno skoro ako pšenica a sadí sa to ako kukurica," opisuje obyvateľ Tajnej. Z cirku pán Slavomír vyrába tradičné metly, na ktoré tunajšie gazdinky nedajú dopustiť. "V tom je to lepšie, nie je ten cirok lámaný na kupovanej metle je takto zohnutý, ten málo vydrží," opisuje Slavomír.

Zaujímavý je aj miestny kostol predovšetkým tým, že sú v ňom až tri oltáre.  "Zobrazuje pamiatku všetkých svätých," vysvetľuje veriaca. O kúsok ďalej stojí kaštieľ obklopený parkom. Ľudí však trápi, že momentálne chátra.
Je to prázdne holé múry a možno sa čaká kedy to spadne.

Hektárová vinica

Kedysi tam žil gróf Révay so svojou rodinou. "Voľakedy som ako chlapec chodieval lopty zbierať, keď hrali tenis a vždy nám dali dve peny," spomína Tajňan.

Nad dedinou sa rozprestiera aj niekoľko hektárová vinica, tá je výnimočná predovšetkým svojou polohou. Tam je Zobor, tam Inovec. "Tu je stále a takto ťahá ten prievan. Tu nezamrznú vinice môžu prísť aj 20 stupňové mrazy," hovorí vincúr Peter Berkeš.

Okrem klasických odrôd tu vyrábajú víno z hrozna, ktoré už v súčastnosti hocikde nenájdete.

Zdroj: noviny.sk
.