ORAVSKÁ POLHORA - O tom, čo v obci Oravská Polhora robil Lenin, kolujú rôzne legendy, vraj sa tam liečil. Isté je, že pápež Ján Pavol II. miloval okolitú prírodu a preto tam v lete chodieval na výlety.

Stačí jeden krok a z Oravskej Polhory sa ocitnete v Poľsku. To sa odrazilo aj na reči Polhorčanov - väčšina rozpráva po goralsky a ľúbia goralské pesničky. "Gajdošstvo sa dostalo na samý okraj, ten zánik bol dôvodom založenia cechu gajdošov, ktorý má na starosti prezentovanie všetkých typov gájd," hovorí kultúrny pracovník Ivan Matis.

Ježišov bratranec

V kostole má obec relikvie 17 svätcov. "Máme veľmi vzácnu relikviu Juda Tadeáša, bol apoštol z 1. storočia a bol bratranec Ježiša," vysvetľuje kronikárka Monika Kapičáková.

Majú tu aj ako relikviu - kvapku krvi bývalého pápeža. "Jánovi Pavlovi zobrali krv počas života pre prípad transfúzie," tvrdí kronikárka Monika Kapičáková. Pred vyše 100 rokmi tu stáli veľké kúpeľné domy, ktoré podľa legendy navštívil aj Lenin.

Záznamy o Jánovi Pavlovi

"Bol tu Lenin, údajne ho videli, že slaná voda prospievala liečbe chorôb a on sa liečil," vysvetľuje Matis. Ján Pavol II. bol na Babej hore. Z poľských Wadovíc to nemal do Polhory ďaleko.

"Z výstupov Jána Pavla II. existuje niekoľko záznamov, mnohé sú aj u nás, čiže máme o tom jasné dôkazy," hovorí starosta Oravskej Polhory Michal Strnál.

Oravskú Polhoru navštívila redaktorka Eliška Prečová:

Zdroj: noviny.sk
.