KRUŠETNICA - Obyvatelia obce Krušetnica (okr. Námestovo) už takmer sedem rokov pomáhajú hľadať nezvestných ľudí po celom Slovensku. Dedinka je zasadená v horách, takže o čerstvý vzduch a nádherné výhľady nie je núdza.

Ak hľadáte zdravé jadro Oravského záchranného systému, nájdete ho v Krušetnici. Miestni muži, ale aj ženy, zachránili už desiatky ľudí.

V noci či cez deň vždy sú ochotní pomôcť užialeným rodinám, keď sa stratí ich príbuzný. A to nielen na Orave, pátrať pomáhajú na celom Slovensku.

"Od roku 2008 sa nám podarilo spolu s ostatnými záchranárskymi zložkami nájsť 38 živých ľudí vrátane detí," informoval predseda Oravského záchranného systému Igor Janckulík.

Kuvajt na Slovensku

Ak by ste nastúpili na Orave do autobusu a pýtali si lístok do Kuvajtu - všetci šoféri by vedeli, že idete do Krušetnice.

"Neťaží sa tu ropa, ale máme tu krásne prírodné podmienky, samý les, takže máme dosť prírodného bohatstva - ako v Kuvajte," hovorí starostka obce Terézia Pacoňová. Z toho čerpá aj rezbár. Dominantou sú sochy v životnej veľkosti.

V dedine Krušetnica majú dokonca aj lyžiarske stredisko, kde sa nechodia lyžovať len Slováci, ale aj zahraniční turisti.

V Krušetnici to prosto žije a dedina sa rozrastá. Mladé rodinky sú spokojné. Okrem športového vyžitia, výborného vzduchu, ich deti majú vynovenú školu.

"Po štyridsiatich rokoch máme novú telocvičňu, ktorá slúži nielen deťom, ale aj verejnosti a radi sme aj dopravnému ihrisku," vysvetlila riaditeľka školy a škôlky Mária Olešová.

Zdroj: noviny.sk
.