JABLONKA - Obec Jablonka sa nachádza na úpätí Bielych Karpát, neďaleko Myjavy. Oficiálne vznikla v roku 1955, jej história siaha až do 16. storočia. Dedinu preslávili najmä jablká.

Kedysi sa v Jablonke pestovali jablká na 150 hektároch. Hoci tie sady už neexistujú, domáci ich majú plné pivnice.

Jablonku charakterizujú nádherná príroda, pokoj, dobrí ľudia a plné pivnice jabĺk. "Býva sa tu úžasne. V noci je tu tak ticho, že ak padne špendlík na zem, počujem ho," opisuje obyvateľ obce Jozef Michalica.

"Napriek tomu, že máme 486 obyvateľov, máme 26 kopaníc a tie spája 36 kilometrov ciest," hovorí starostka obce Anna Cigáneková.

Tony jabĺk

Ešte pred tridsiatimi rokmi tu na 150 hektároch dopestovali tony jabĺk. Tie obec preslávili. Jabloňami je posiata dodnes. "V Jablonke bolo v tejto dobe dobe veľa jabĺk. Sú dobré na jabĺčkovicu aj na jedenie," hovorí obyvateľ obce Ján Zmeko.

"Každý si tu príde na svoje. Máme tu cyklistické trasy aj náučné chodníky,"
opisuje obec starostka. Priamo v centre dediny sa pýšia bylinkovou záhradou. Tu nájdete rastlinky na všetky choroby. "Bylinková záhrada nemá len náučný charakter. Ľudia sem môžu prísť, odtrhnúť si a urobiť čaj," dodáva starostka.

Rozprávkový dom atrakciou

Jednou z najväčších miestnych atrakcií je miestny rozprávkový domček. "Až do kolaudácie to trvalo 16 rokov. Nerobím žiadne plány ani skyce," uviedol majiteľ rozprávkového domu Viliam Wachsmuth.

Dom vyzerá rozprávkovo nielen zvonka, ale aj zvnútra. Viliam ho postavil zaujímavou metódou. "Nemohol som nájsť kelňu a tak som to začal robiť lyžičkou," dodáva. Ňou miešal maltu a hádzal ju na steny. Vzniklo dielo, ktoré do Jablonky láka stále viac turistov.

Zdroj: maps.google.sk
Zdroj: noviny.sk
.