KRAJNÉ - Folklór, slivovica a najmä desiatky kopaníc. Tak by sme mohli stručne charakterizovať obec Krajné, ktorá sa nachádza medzi Myjavou a Starou Turou. Žije tu viac ako 1 500 ľudí. Väčšina z nich je však roztrúsených po okolitých kopaniciach. Jedna z miestnych častí sa tu dokonca volá Jeruzalem. Napriek tomu, že v usadlostiach medzi horami je život často neľahký, tunajší obyvatelia sú spokojní a nemenili by.

Šesť častí a 39 kopaníc

Krajné – dedina ktorá ponúka pokoj, romantiku a najmä množstvo nádherných kopaníc. "Obec Krajné je rozsiahla, má 6 častí a 39 kopaníc," informuje kronikár obce Ivan Gálik. Na kopaniciach žije od narodenia aj pán Talaba. Život tu nie je ľahký, napriek tomu by podľa jeho slov nemenil.

"Ako sa tu žije? Musí sa tu robiť, kto robí, tak aj má niečo," hovorí. Jaruzalem. Tak sa nazýva miestna časť Krajného. "Ticho je tu, susedia sú dobrí, vzťahy sú výborné," tvrdí obyvateľ tejto časti.

Jeruzalem

To, prečo nesie takýto názov, netuší ani tunajší kronikár. Jeruzalem je to podľa neho od nepamäti. "Mám aj historické mapy, je tam napísané mesto Jeruzalem, potom sa tomu hovorilo mesto Jeruzalem a teraz zostal len Jeruzalem," vysvetľuje kronikár.

Priamo v srdci Jeruzalema sme našli dokonca aj pravoslávneho kňaza. "Pôsobím ako pravoslávny kňaz tu na kopaniciach. Keď sme videli názov Jeruzalem, tak pre kňaza je to niečo vysnívané, bývať v Jeruzaleme," tvrdí pravoslávny kňaz Jerej Marek Kundis.

Zdroj: noviny.sk
.