STARÉ - V dedine Staré nevedeli dlho vyriešiť šľachtickú vraždu. Chlapi tam kašlú na futbal, pretože majú úplne iný koníček - chovajú obrovské vtáky, ktoré vďaka svojmu talentu účinkujú vo filmoch.

Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1273, obec má v súčasnosti takmer 800 obyvateľov," informuje starostka obce Agáta Jesenková. Rozbité okno na kaštieli pripomína miestnym tragickú udalosť, doteraz o nej kolujú rôzne historky.

Zastrelený cez okno

"V kaštieli došlo aj k vražde gréfa Sztarayho. Bol zastrelený cez okno," hovrí starostka. "Zaujímavé je to, že ten, kto strieľal, musel byť veľmi dobrý strelec, lebo ho zložil jendou ranou do hlavy," vysvetľuje historik Martin Molnár.

Vyšetrovanie trvalo roky, no bez výsledku. K činu sa nakoniec priznal miestny horár, až keď umieral. "Vraj mu pán chodil za ženou a takto si to s ním vybavil," dodáva Molnár.

Pri smrti cisárovnej

Miestna šľachta patrila medzi významné rodiny. Irma Sztarayová bola dokonca dvornou dámou cisárovnej Sissi. "Sprevádzala Alžbetu Habsburgskú na prechádzke v Ženeve, keď ju taliansky anarchista zavraždil pilníkom. Zomrela v náručí svojej dvornej dámy," dodáva historik.

Obec Staré navštívil redaktor Peter Sabo:

Zdroj: noviny.sk
.