POZDIŠOVCE - Túto obec preslávila po celom svete keramika. Vyrábajú ju z hliny, ktorú tam majú naozaj v každej záhrade. Pozdišovce (okr. Michalovce) prispeli do klenotnice slovenskej literatúry. Podľa všetkého totiž práve odtiaľ pochádza príbeh známej slovenskej drámy Matka. Tamojší sľachtici písali po slovensky dávno pred tým, než náš jazyk prvýkrát kodifikoval Anton Bernolák.

Pozdišovce sú slávne vďaka šesťstoročnej histórii výroby keramiky. Hrozí jej ale zánik kvôli peniazom. Pre pozdišovskú keramiku je charakteristickým znakom maľba miestneho tanca, zvaného karička.

Keramika pre pápeža

Diela tunajších majstrov sú ozdobou všetkých významných umeleckých zbierok po celom svete. "Robili sme pre pápeža aj pre niektorých prezidentov," hovorí posledný hrnčiarsky majster Ján Parikrupa.

Pozdišovce boli už v dávnej histórii atraktívnym panstvom. "Už sto rokov pred tým, ako Bernolák uzákonil spisovnú slovenčinu, tak písali v slovenčine," uviedla Nadežda Jurková z Regionálnej rozvojovej agentúry.

Významné osobnosti

Práve úroveň vzdelanosti v dedine sem pritiahla aj mnohé významné osobnosti. "Bol tu Ivan Barč aj Ján Ámos Komenský, učiteľ národa," hovorí starosta obce Ján Čižmárik.

Nad dedinou sa nachádza azda najmenší ranč na Slovensku. Miestny turistický chodník v sedle a na koni zvládnu deti aj dospelí. "Máme tu vybudovaný približne osemkilometrový chodník. Je tu v okolí krásna príroda, lesy aj rybník," hovorí majiteľ ranča Vladimír Kostovčík.

Zdroj: noviny.sk
.