BÁNOVCE NAD ONDAVOU - Obec Bánovce nad Ondavou leží na východoslovenskej nížine v blízkosti rieky, ktorá vie byť zlá. Názov dediny sa spomína aj v básňach. A čo je zaujímavé, riadia ju samé ženy.

V jednom z domov v dedine Bánovce nad Ondavou sa narodil aj básnik Pavol Horov. V dedinskom múzeu sa nachádza aj básnikova pracovňa. Každý kus je originál.

"Je tam jeho pracovný stôl s okuliarmi, bohatá knižnica, kde je rôznorodá literatúra," vymenováva sprievodkyňa v múzeu Ľudmila Geročová. V okolí obce nie je žiadny lesík. Dedinčania si preto stromy museli vysadiť sami. Park tvorí 22 rôznych druhov drevín a pri každom strome je horoskop.

Dobrovoľné hasičky

"Toto je veľmi dobrá forma vzdelávania detí. Naučili sa, ktorý strom ako vyzerá. Či je listnatý, alebo ihličnatý," tvrdí starostka obce Ľudmila Ďurčáková.

Ľudia si v obci nažívajú bez strachu pred požiarom. Pokojne spávajú najmä preto, že ich ochraňujú dobrovoľné hasičky. Tie dokonca v tomto športe aj súťažia. "Vieme, čo a ako, aj keby to nebolo nastavené, určite áno," hovorí dobrovoľná hasička Milica.

Do dediny sa ideálne dostane najmä po koľajniciach. Cieľovú stanicu spoznáte ľahko, podľa končiacich elektrických drôtov. "Bánovce boli špecifické a ešte stále sú tým, že tu končí elektrifikácia," povedala prednostka železničnej stanice Mária Némethová.

Ženská emancipácia

Skutočnou raritou na Slovensku je však tunajšie ženské zoskupenie. Nežné pohlavie totiž doslova a do písmena riadi celú dedinu na všetkých frontoch. "Farárka je žena, v obchode zase žena, v krčme žena," vymenovávajú miestni muži.

"Lepšie organizačné schopnosti majú," myslí si riaditeľka školy Jana Ďuríková. Chlapi s tým paradoxne problém nemajú. Vraj ide o ukážkový svetový príklad ženskej emancipácie.

Zdroj: noviny.sk
.