KLOKOČOV - Mladá dedina na Kysuciach má svoj sudopark aj svoju Ukrajinu! Je však tak rozľahlá, že sa musí starať o sto kilometrov ciest.

Pri vjazde do obce vás upúta záhadný skalný útvar. Obrovské kamenné gule majú u nás len na Kysuciach. Podobné sú až na opačnej strane zemegule, v Austrálii.

Hlavné nálezisko je v lese nad osadou Hlavice. "Aby všetci nemuseli chodiť až do lesa, tak dve tie kamenné gule máme aj na križovatke," uviedol starosta obce Ľuboš Stríž.

Sudy namiesto sauny

Majú tu aj inú okrúhlu atrakciu. Drevené sudy. Vonku sa v nich môžete   okúpať, ale i schladiť v každom ročnom období. Tu platí čím väčší mráz, tým lepšie. "Má to plusy oproti saune. Pôsobenie tej teplej vody je omnoho rýchlejšie," tvrdí Radovan Jakuš zo sudoparku Klokočov.


Dedina, ktorá susedí s Moravou má 9 osád. "Miestnych komunikácií máme v obci 118 kilometrov," tvrdí starosta.

Vlastná Ukrajina

Na Kysuciach sa nachádza aj Ukrajina. Tá leží pri československej hranici. "Družstvo dalo tomu názov Ukrajina kvôli veľkej planine," hovorí obyvateľ kysuckej Ukrajiny Jozef Smieško.

Klokočov je obľúbeným miestom pre chatárov. Keďže je to pohraničná oblasť, veľa dreveníc patrí Čechom. "V Klokočove máme svokrovcov," hovorí meteorologička Najlepšieho Počasia Miriam Jarošová. Keď hlási počasie, spozornie celá dedina.

Každý obyvateľ Klokočova čaká, kým povie, ako bude v ich regióne. "Je to jediná moderátorka počasia, ktorá povie, ako bude na Kysuciach," hovorí obyvateľka Klokočova. 

Zdroj: noviny.sk
.