KALINOV - Dedina, kde žijú veselé dôchodkyne, ktoré poznajú veľké obecné tajomstvo - vedia, prečo sa v ich dedinke rodí málo detí. Obec Kalinov leží tesne pri hranici s Poľskom a je to prvá obec, ktorú v bývalom Československu oslobodila sovietska armáda. Vďaka dobrým ľuďom a snehu to však v Kalinove dnes vyzerá ako v rozprávke.

Samé delá, tanky. V obci je bojová technika na každom rohu. Nachádzajú sa v nej exponáty bojovej techniky, pamätník oslobodenia. Obec Kalinov totiž bola prvá obec, ktorú v druhej svetovej vojne sovietska armáda oslobodila.

V dedine žije partia veselých žienok, ktoré vedia vysvetliť, prečo sa v dedine rodí málo detí. Málo lásky je, len hneď rozvod, a rozvod a láska sa vytratila. Detí je málo a najmladšia obyvateľka má 4 a pol roka.

V obci platí pravidlo, že každé ráno sú si všetci rovní - starosta, obyvatelia aj podnikatelia - zima núti každého robiť to isté, odhŕňať sneh

V Kalinove žije zhruba 260 obyvateľov. V obci nájdete útulnú reštauráciu a penzión, gréckokatolícky chrám, no aj zariadenie, kde našli svoj nový domov desiatky žien s rôznym postihnutím. V minulosti tu sídlili hraniční policajti, neskôr to bola lesnícka škola. Už niekoľko desaťročí je v tejto budove centrum sociálnych služieb.

V obci nájdete aj mini galériu, obrazy v nej patria slávnemu rodákovi Pavlovi Lopatovi. Narodil sa v roku 1945 a v 1969 emigroval do Kanady, kde žije a tvorí dodnes.

Obec Kalinov je však známa najmä tým, že sa v nej konajú každoročne oslavy pri príležitosti oslobodenia obce sovietskou armádou v druhej svetovej vojne.

Zaujímavé miesta v okolí Kalinova:

  • Mini skanzen Medzilaborce
  • Múzeum moderného umenia Andy Warhola
  • Chrám sv. Mikuláša Bodružal
  • Vyhliadková veža Dukla
  • Dukliansky priesmyk
  • Chrám sv. Bazila Veľkého
  • Kaštieľ Stropkov

Zdroj: noviny.sk
.