TURČIANSKE JASENO - Ak turista zavíta do obce Turčianske Jaseno, určite tam stretnete niekoho s priezviskom Jesenský. Svojich predkov tam mal aj slávny lekár, doktor Ján Jessenius, pôvodne Jesenský. Podobne ako známy básnik a prozaik Janko Jesenský. No táto dedina je milovaným domovom aj pre ľudí, ktorí sa volajú inak.

Turčianske Jaseno je dedina, kde prevažuje jedno priezvisko, nosili ho viacerí slávni ľudia Legendárneho lekára pripomína socha i tabuľa pred obecným úradom. Taktiež pamätná izba, kde sa návštevníci dozvedia veľa o jeho živote.

Ján Jessenius bol aj rektorom Karlovej univerzity, kde urobil prvú verejnú pitvu v Európe

Ľudia tohto mena boli známi národní dejatelia. Ján Baltazár, Janko Jesenský alebo jeho neter spoluzakladateľka Živeny. Svojich predkov tu však mal aj maďarský politik, niekdajší minister zahraničných vecí Gejza Jessenský.

Pýchou tejto turčianskej dedinky je aj starodávny kostol svätej Margity. Má vyše 700 rokov a zachovali sa v ňom vzácne nástenné stredoveké maľby. Vďaka tomu, že boli stáročia ukryté pod náterom vápna. K malému kostolu sa viaže zaujímavá historka. V jednu kvetnú nedeľu v sedemnástom storočí sa tam medzi sebou pobili dedinčania, lebo každý chcel sedieť čo najbližšie k oltáru. Medzi bitkármi určite nechýbali Jesenskí.

Zdroj: noviny.sk
.