TURANY - Obyvatelia dediny Turany pyšne vravia, že v ich chotári sú až dva Kriváne. V obecnom múzeu uchovávajú veľmi staručičké lyže. A dokonca v dedine žije muž, ktorý učil hrať na fujaru slávneho Stevena Seagala.

Nadšenec slovenského folklóru Martin Brxa vyrába pestrofarebné hračky. Z dreva dokáže vytvoriť aj ľudové nástroje, na ktorých rád zanôti. Píšťaly, trombity či fujary. Jednu z nich si zo Slovenska odniesol legendárny herec akčných filmov Steven Seagal, ktorý u Martina absolvoval fujarový rýchlokurz

Ďalšia postava známa z televíznej obrazovky, ktorá sa akoby spája s Turanmi, je komisár Schimansky. Kým ten z nemeckého seriálu je vymysleným detektívom. Erich Szimansky v Turanoch je skutočný obecný policajt, ktorý dohliada na poriadok v dedine.

Zaujímavosťou dediny sú aj domčeky, ktoré sú v peknej radovej zástavbe a majú svoju históriu. Vybudovali ich v štyridsiatych rokoch minulého storočia. Sú to prototypy montovaných stavieb, ktoré vyrábali v miestnej fabrike. Rovnaký druh domov počas vojny vyvážali do Nemecka.

V obecnom múzeu s rozsiahlou zbierkou majú expozíciu, ktorá pripomína dedinský život. V ďalšej miestnosti si môžete pozrieť históriu lyžovania. Najvzácnejšie sú storočné lyže.

Turany sú rodiskom známeho maliara Miloša Alexandra Bazovského. Jeden z jeho obrazov je pre správcu múzea srdcovou záležitosťou. Bazovský miloval a najradšej maľoval prírodu. Priamo pred očami mal kopce Malej Fatry.

Zdroj: noviny.sk
.