NECPALY - V dedine bývali potomkovia slávneho prvého amerického ministra pôšt Benjamina Franklina. Boli to vraj všetko ľavobočkovia a žili v tamojšom kaštieli. Miestni obyvatelia vedeli a stále vedia využívať silu vody. Nájdete tam starodávne mlyny aj funkčnú vodnú elektráreň.

V obci Necpaly majú aj súkromný notariát, ktorý založil veterinár na dôchodku. V dome, kde úradoval skutočný notár pred vyše sto rokmi. Vladimír mal na to pádny dôvod. "V rokoch 1901 až 1908 tu žil a pôsobil ako notár starý otec mojej manželky," uviedol zakladateľ notariátu a múzea Vladimír Hanzlík. 

Múzeum vytvorili dedinčania

V dome sa nachádzajú rukopisy, ku ktorým treba pristupovať citlivo. Ďalšie miestnosti domu sú vyhradené pre obecné múzeum. Nadšencovi histórie ho pomohli vytvoriť samotní dedinčania. Zatiaľ čo pre nich to boli nepotrebné veci, Vladimír v nich hneď videl exponáty.

Predkovia Benjamina Franklina

Kým ostatné obce sú väčšinou hrdé na svojich známych rodákov, v Necpaloch sa pýšia prisťahovalcami slávneho mena. V zruinovanom kaštieli kedysi bývali potomkovia slávneho Benjamina Franklina. "Je to piata generácia. Všetci potomkovia doktora Benjamina Franklina boli ľavobočkovia," tvrdí amatérsky historik Róbert Škula.

Prvý Franklin, ktorý prišiel na Slovensko, sa volal Benjamín. Rod turčianskeho zemepána s americkými koreňmi, pokračoval v duchu slávneho predka, politika a vynálezcu. "Boli nielen šikovní hospodári ale aj experimentovali na svojom majetku s rôznymi inováciami," dodáva Škula. Málokto vie, že podporovali Slovenské národné povstanie.

Zdroj: necpaly.sk

Funkčná vodná elektráreň

Pri obecnom úrade zaujme veľké koleso, ktoré poháňa zurčiaci potok. "Naši predkovia vedeli využiť silu vody nielen v podhorských obciach. V Necpaloch boli štyri mlyny," hovorí starosta obce Peter Majko.

V Necpaloch sa nachádza aj funkčná vodná elektráreň s modernými technológiami. "Utiahne výkon generátora verejného osvetlenia, ktoré má sedem kilowattov," dodáva starosta obce.

Zdroj: noviny.sk
.