VEĽKÉ LEVÁRE - Dedina Veľké Leváre je najväčšou obcou v okrese Malacky. Majú tam habánske múzeum. Hoci komunita habánov žila vo viacerých obciach Slovenska, práve tu sa po nich zachovala architektúra, nástroje i odevy. Obyvatelia dodnes pečú veľmi chutné habánske koláče.

V obci sa zachovalo vyše 20 pôvodných stavieb, ktoré postavili habáni.

"Na prízemí boli dielne, hore boli časť dielne a miestnosti, izbietky malé na spanie a vrchnú časť využívali ako povalu," ozrejmuje lektorka habánskeho múzea Valéria Michaleková.

Múzeum navštevujú turisti z celého sveta. "Mali sme tu na návšteve aj mladého muža, ktorý pochádzal zo Spojených štátov. Volal sa Thomas Habán a pátral po pôvode svojho mena," hovorí Michaleková.

Habáni mali kedysi spoločný majetok, spoločne hospodárili. "To, čo potrebovali, dostali," dodal potomok habánov František Leinedler.

Niečo k veci

Tradícia pečenia habánskeho koláča sa v dedine zachovala dodnes. "Je to klasické kysnuté cesto plnené makom, orechami a od minulého storočia vylepšené kakaom a hrozienkami," dopĺňa Michaleková.

Kostol z 18. storočia

Dedina sa pýši chrámom mena Panny Márie. Ide o jeden z najväčších na Slovensku, pričom postavený bol ešte v roku 1733.

"Kostol dal postaviť kardinál Žigmund Kolonics, ktorý sa tu narodil. Potom sa stal arcibiskupom a kardinálom vo Viedni," hovorí správa rímsko-katolíckej farnosti vo Veľkých Levároch Jaroslav Kinka.

Kostol je dlhý 44 metrov a je v ňom až 7 oltárov. "Čím viac bolo oltárov v kostole, tým viac tento kostol znamená," dodáva Kinka.

Dedina sa hrdí aj folklórnym súborom, ktorý má už dvanásťročnú tradíciu.

Dedina Veľké Leváre bola kedysi plná habánov, pozrite si reportáž:

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Ruslana Kurilcová
.