PLAVECKÉ PODHRADIE - Plavecké Podhradie sa môže pochváliť hradom, ktorý je nad obcou. Môžte ho vidieť už zďaleka. Aj keď je to malebná dedina, mladí ľudia odtiaľ odchádzajú, lebo nemajú kde bývať. V miestnej škole sa preto učí iba 8 žiakov. Starší obyvatelia sú tam však veľmi šťastní a život nikde inde si nevedia ani predstaviť.

V obci Plavecké Podhradie býva vyše 700 obyvateľov. Je tu ale veľmi málo mladých rodín. Podľa našich informácií chýbajú obci pozemky na výstavbu rodinných domov.

Osem žiakov v škole

"Chcel by som určite stavať, ale momentálne sa nedá," tvrdí obyvateľ Plaveckého Štrvrtku. V základnej škole majú len 8 žiakov. "Tento školský rok máme prvým rokom veľmi málo detí. Je nám to ľúto, ale žiaľbohu je to tak," hovorí riaditeľka základnej školy Agneša Dulanská.

Na miestnej farme chovajú kone. Zameriavajú sa na parkúrové skákanie. "Dá sa povedať, že sa nám darilo, z každého závodu sme doniesli nejaké ocenenie," informuje tréner Honza Vahala.

Prepadnutá pôda

Ako v máloktorej obci tu majú zrekonštruovaný amfiteáter. V dedine 300 dní do roka fúka vietor. "Preto máme také pekné účesy stále," smeje sa archivárka Lýdia Šuleková.

Pred 20 rokmi sa na nádvorí kaštieľa prepadla pôda - bola tam studňa. "Povráva sa, že táto studňa by mala byť prepojená medzi hradom na kopci a malackým kaštieľom," dodáva archivárka. 

Od roku 1974 je v kaštieli štátny archív. Po Pálffyovcoch sa tu v kaštieli zachoval krb, ktorý pochádza zo 17. storočia. Lákadlom pre turistov je jaskyňa,l ktorá je druhá najteplejšia na Slovensku. Celoročne je tam 11 stupňov Celzia, žuijú tam aj netopiere.

.