VYSOKÁ PRI MORAVE - Obec Vysoká pri Morave volajú jej obyvatelia aj malý Paríž. Lenže je to aj dedina tradičných slovenských paradoxov. Dlhé desaťročia mali domáci zakázané chodiť k rieke, hoci názov tejto rieky má obec priamo v názve.

V rybárskej obci Vysoká pri Morave sa už od 17. storočia ľudia živili lovom a predajom rýb. "Kvalitná ryba sa predávala a tie nepodarky, ako my hovoríme,  ľudia brali domov," tvrdí rybár Pavol Pavlačič.

Všade chytať nemôžu

Rybárčeniu sa venujú aj dnes. Každý piaty obyvateľ obce je rybár.  Hnevá ich, že od socializmu musia trpieť rôzne zákazy. "Niekedy sme mohli loviť všade, teraz, keď prišli nové zákony, sa už nemôže chytať všade, iba na určitých miestach," tvrdí rybár Štefan Uhrinec.

Prvá zmienka o rybárstve sa zachovala z roku 1720. Štyridsať rokov mali obyvatelia prístup k rieke Morava zakázaný. Hranica bola chránená štyrmi druhmi plotov.

Malý Paríž

Ako sa vyjadril starosta, všetko má svoje výhody a nevýhody. "Keď tu boli drôty, bola tu väčšia bezpečnosť obce nakoľko v noci jazdili pohraničiari na gázikoch so psami," hovorí starosta obce Dušan Dvoran.

Keď odišli pohraničiari, v obci sa zvýšila kriminalita. "Začali tu prepady ľudí. Mali sme tu v krátkej dobe dve vraždy," pokračuje starosta. V obci niektoré ulice zrevitalizovali. Na každej rastie iný druh stromov. "Zlé jazyky o nej hovoria, že je to malý Paríž. Také niečo Hoch. Preto sme bývalé Hochštetno lebo tu bolo hoch, vysoko," vysvetľuje obyvateľ obce.

.